خانه / برق / مقاله و پروژه های رشته برق / آشنایی با قطعات الکترونیکی 1
آشنایی با قطعات الکترونیکی 1
آشنایی با قطعات الکترونیکی 1

آشنایی با قطعات الکترونیکی 1

در ادامه سری مقالات آشنایی با قطعات  و اصطلاحات الکتریکی و الکترونیکی در این پست قصد داریم تا بصورت اجمالی با برخی از قطعات الکترونیکی آشنا شویم، قطعات معرفی شده در این مطلب به شرح زیر می باشد:

دیمر
دیمر وسیله ای است که توسط آن می توان شدت نور لامپ را کم یا زیاد کرد.

ترایاک
ترایاک قطعه ای الکترونیکی است که در صورت فعال شدن می تواند جریان الکتریکی را از هردو جهت خود عبور دهد

تریستور
همانند ترایاک است اما بصورت یکطرفه کار می کند.

دیود، قطعه ی الکترونیکی پرکاربرد در پروژه ها
دیود یک قطعه الکترونیکی می باشد که از عناصر نیمه هادی ساخته می شود و جریان را در یک جهت از خود عبور می دهد و در جهت دیگر، مقاومت زیادی در برابر عبور جریان از خود نشان خواهد داد. این خاصیت دیود باعث شده بود تا در سالهای اولیه ساخت، به این وسیله الکترونیکی نام دریچه یا Valve را نیز بدهند.

فیوز
فیوز وسیله‌ای است که مدارهای الکتریکی را در برابر جریان غیر مجاز محافظت می‌کند. اگر جریانی بیش از جریان نامی از فیوز بگذرد فیوز می‌سوزد و بدین ترتیب جریان برق، قطع خواهد می‌شود. به عبارت ساده، فیوز یک وسیله حفاظتی است که در تجهیزات و مدارات الکتریکی به کار برده می‌شود تا در مواقعی که جریانی بیشتر از حد انتظار از وسیله عبور می‌کند، با سوختن فیوز مدار قطع شود تا تجهیزات دیگر آسیبی نبینند. این وسیله اولین بار توسط توماس ادیسون در سال 1890 میلادی ثبت اختراع شده‌است.

فتوسل
در این وسیله از یک مقاومت نوری (LDR) استفاده شده است. این مقاومت در اثر افزایش نور، مقاومتش کاهش می یابد. در نتیجه جریان عبوری از آن افزایش می یابد. این افزایش جریان می تواند یک رله و یا یک مدار الکترونیکی را تحریک کند، در نتیجه مدار توسط رله یا مدار الکترونیکی قطع می گردد. چنانچه نور کاهش یابد، مقاومت افزایش یافته و با کاهش جریان، رله مدار لامپ‌ها را وصل می‌کند.
در نوع دیگری از این نوع رله، کاهش مقاومت LDR باعث تحریک یک مدار الکترونیکی و در نتیجه وصل این مدار و روشن شدن لامپ می‌گردد.

خازن
خازن وسیله ای است که انرژی الکتریکی را توسط میدان الکترواستاتیکی و تجمع بارهای الکتریکی در خود ذخیره می نماید.

میکروسوئیچ

میکروسوئیچ در حقیقت یک کلید قطع و وصل ساده می‏باشد و برای قطع و وصل نمودن جریان برق در مدارهای الکترونیکی به کار می‏رود.

پل دیود
همانگونه که می دانیم جریان برق ممکن است متناوب (AC) یا مستقیم (DC) باشد. برخی از وسائل و مدارات الکترونیکی برای کار کردن به جریان AC و برخی به برق DC نیاز دارند. وظیفه اصلی پل دیود، یکسو سازی جریان AC و تبدیل آن به جریان DC می باشد.

رله
رله نوعی کلید الکتریکی سریع یا بی‌درنگ است که با هدایت یک مدار الکتریکی دیگر باز و بسته می‌شود.

مقاومت
مقاومت یک جسم در برابر عبور جریان الکتریکی را مقاومت الکتریکی می گویند.

ترمیستور
نیم رساناهایی که ضریب مقاومت گرمایی زیادی دارند، به مقاومت های حساس به دما یا ترمیستور thermistors که از عبارت temperature sensitive resistors گرفته شده ، معروف هستند. مقاومت های حساس به دما در شاخه‌های مهندسی کاربردهای مهم و زیادی دارند:
در کنترل خودکار ، فاصله سنجی و نیز در دماسنج های خیلی دقیق و حساس به کار برده می‌شوند.

ترانسفورماتور
کار اصلي ترانسفورماتور کاهش و يا افزايش ولتاژ برق مي باشد. عمل کاهش يا افزايش ولتاژ در ترانسفورماتور از طريق القاي الکترومغناطيسي انجام مي پذيرد. ترانسفورماتور داراي دو عدد سيم پيچ مي باشند، يکي سيم پيچ اوليه که به منبع ولتاژ وصل مي شود و يکي سينم پيچ ثانويه که به سمت مصرف کننده مي رود. اين سيم پيچ ها توسط يک هسته فلزي باهم پيوند مغناطيسي برقرار مي کنند

ترانزیستور
ترانزیستور چیست؟ ترانزیستور یک قطعه الکترونیکی است که دارای 3 عدد پایه می باشد. اولین ترانزیستور در سال 1947 در آزمایشگاه بل ساخته شد. البته این ترانزیستور ساختار نسبتاً پیچیده ای داشت.

شرح کامل معرفی قطعات در فایل زیر قرار داده شده ، که آماده دانلود می باشد:

 
دانلود: لینک مستقیم یک لینک مستقیم دو
حجم:5 MB
فرمت فایل: PDF
پسورد : www.mohandes.org

درباره رسول

دانشجوی کارشناسی ارشد برق ، علاقمند به برنامه نویسی ، امیدوارم نوشته های من مورد توجه شما بازدید کننده محترم قرار بگیرد.

7 دیدگاه

  1. سلام.تشکر میکنم از سایت خوبتون؟یه سوال داشتم چرا کتاب لوگو رو فقط فصل 6رو توسایت گذاشتین؟این کتاب بیرون هست؟باتشکر فراوان

  2. ,Thank you for free good information,I enjoy it.

  3. روح اله سالارکریمی

    سلام ممنون از زحمات شما اگر امکان دارد مقاله یا کتابی در مورد وسایل برقی روسی در معادن زغال سنگ اگر دارید مانند پوسکارتر.کلید روغنی وسکسیونر و ترانسفورماتور ها ممنون میشوم در اختیار عموم بگذارید مخصوصا خودم با تشکر از شما

    • سلام در این مورد خیر ، ولی شاید مجموعه جزوات زیر بتونه به شما کمک کنه :

      http://www.mohandes.org/tag/%D8%B4%D8%B1%DA%A9%D8%AA-%D8%B1%D9%87-%D8%A2%D9%88%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D9%81%D9%86%D9%88%D9%86-%D9%BE%D8%AA%D8%B1%D9%88%D8%B4%DB%8C%D9%85%DB%8C/
      
  4. کارتان واقعی شاهکار است بدون هیچ هزینه ای این کتاب های مفید را در خدمت ما میگذارید اگر لطف کنید مخصوص موبایل هم کتاب بگذارید که بشه راحت تر این کتاب ها را خواند دیگه بهترین سایت میشه

    • ممنونم دوست عزیز
      سعی می کنیم هر روز به مطالب و امکانات وبسایت اضافه کنیم تا مورد توجه شما بازدیدکننده عزیز قرار بگیرد

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*

سوال امنیتی را پاسخ دهید؟ * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

bigtheme
رفتن به بالا